BT parket
Ben je op zoek naar een vloer met een authentieke look? Ga dan voor een parket vloer: een prachtige houten parketvloer met veel uitstraling. Houten parketvloeren zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten.
Voordelen parketvloer
- Vloer met karakter
- Veel keuzemogelijkheden
- Goed te repareren
- Lange levensduur
- Nieuwe uitstraling te geven
Nadelen parketvloer
- Onderhoud nodig
- Prijzen hoger dan laminaat of pvc
- Vlekgevoelig
- Kan uitzetten en krimpen
- Niet ideaal voor vloerverwarming
Mogelijkheden met houten vloeren
De materiaalkosten van een parketvloer zijn opgebouwd uit verschillende factoren: het soort hout, de breedte en dikte van de vloer, het type parket en ook de ondervloer is van invloed op de prijs.
Houtsoorten
Bij een parket vloer wordt er meestal gekozen voor een hardhouten vloer, zoals een eikenhouten vloer of grenen vloer. Er zijn echter nog meer houtsoorten geschikt voor een parketvloer, zowel niet-tropische als tropische houtsoorten. Kan je lastig een keuze maken uit de vele soorten? Laat je adviseren over de mogelijkheden door een ervaren vakman.
Breedte en dikte houten vloer
Houten vloeren zijn beschikbaar in diverse diktes en breedtes. De dikte van een parketvloer varieert doorgaans tussen de 12 en 20 mm. De dikte van de toplaag bepaalt over het algemeen de levensduur van de houten vloer:
- 3 mm: levensduur 30 jaar
- 4 mm: levensduur van 40 jaar
- 5 mm: levensduur 50 jaar
De houten vloeren zijn doorgaans tussen de 18 en 26 centimeter breed, maar de vloerdelen zijn uiteraard ook volledig op maat te maken. Dit zie je dan wel terug in de kosten.
*Werking parket: het hout zet uit en krimpt bij temperatuurschommelingen.
Ondervloer voor parket
Een ondervloer is ook bepalend voor de levensduur van jouw nieuwe houten vloer. Belangrijke eigenschappen van een ondervloer: egaliseren, isoleren en het geluid dempen. De soort ondervloer is afhankelijk van de manier van leggen.
- Zwevend leggen: aparte ondervloer nodig, zoals folie of vloerplaten.
- Verlijmen: kleine oneffenheden zijn zichtbaar, ondervloer altijd eerst egaliseren.