Laminaat

Laminaat vloeren

Laminaat vloeren zijn de ideale vloerbedekking als je op zoek bent naar een makkelijk te onderhouden en goedkope vloer met de look en feel van bijvoorbeeld hout.

Een laminaatvloer is te verkrijgen in verschillende structuren en kleuren. De technologische ontwikkelingen hebben er voor gezorgd dat fabrikanten tegenwoordig een breed assortiment aan variaties kunnen produceren die zo dicht bij het origineel komen dat het bijna niet meer van het echt is te onderscheiden.

Een vloer in laminaat wordt de laatste jaren vaker geplaatst dan massieve plankenvloeren. Niet geheel onterecht want naast een scherpere prijs en snellere plaatsing bieden laminaatvloeren nog heel wat extra voordelen.

Wat is laminaat?

Laminaat is een plaatmateriaal dat is opgebouwd uit verschillende lagen en wordt gebruikt voor het maken van vloerbedekking; De laminaatvloer.

Een laminaatvloer bestaat uit losse planken, die aan elkaar gelegd worden met lijm of een kliksysteem. De toepassing van een kliksysteem is tegenwoordig de standaard voor de meeste vloeren.

Laminaat is meestal opgebouwd uit vier lagen.

  1. Een kunststof toplaag.
  2. Een Decor laag bedrukt met een print vaak een houtstructuur
  3. Een dragende laag gemaakt van geperste houtvezels.
  4. Een onderlaag dat meestal van melamine wordt gemaakt.
opbouw laminaatvloer

Kunststof toplaag van het laminaat

De toplaag van het laminaat is de zogenaamde slijtlaag. Deze laag beschermd het laminaat tegen krassen, vervagen en beschadiging door het dagelijks gebruik.

Bij laminaat is de kwaliteit van groot belang voor de levensduur. De allergoedkoopste laminaat soorten hebben vaak een dunnere toplaag, waardoor de vloer veel sneller slijt. Het is daarom belangrijk om vooraf te bepalen hoe intensief de vloer gebruikt wordt en daar de kwaliteit op af te stemmen.

Decor laag van het laminaat

De decor laag van het laminaat is de laag waar de hoge resolutie print en textuur van hout, steen, metaal of ander materiaal op wordt aangebracht. Dit is dus de laag die voor het belangrijkste deel het uiterlijk en het karakter van de laminaatvloer bepaald. Door het gebruik van de nieuwste druk en print technieken kunnen er variaties gecreëerd worden die bijna niet meer van het echte materiaal te onderscheiden zijn.

Laminaat

Dragende laag van het laminaat

In het midden van het laminaat zit als kern een laag gemaakt van geperste houtvezels dat onder een hoge druk is samengeperst en versterkt met een speciale epoxy hars waardoor de vochtbestendigheid en duurzaamheid wordt vergroot.

Onderlaag van het laminaat

De onderlaag van het laminaat is gemaakt van een vochtwerend materiaal. In de meeste gevallen zal dit zijn gemaakt van melamine. Deze laag brandvertragend, zuurbestendig en beschermt de bovenliggende lagen van optrekkende vocht. Daarnaast geeft het laminaat extra stevigheid.

Laminaat vloeren  onderhouden

Als u het uzelf makkelijk wil maken wat betreft het onderhoud van een vloer dan heeft een vloer van laminaat een groot voordeel. Het zuiverhouden van een laminaatvloer en het onderhoud van laminaat is namelijk heel eenvoudig. Stofzuigen kan bij andere type vloeren zoals bijvoorbeeld vloerbedekking een stuk lastiger zijn. Omdat stof en viezigheid bij laminaat altijd op de oppervlakte van de vloer blijven liggen en niet in de structuur gaat zitten is het eenvoudig om de vloer schoon te houden. Zeker voor mensen met een stofallergie zorgt het feit dat je de laminaatvloer gemakkelijk stofvrij kunt houden voor een gezondere en aangenamere leefomgeving.

Voor het onderhoud van een laminaatvloer hoef je deze naast regelmatig te stofzuigen alleen maar schoon te maken met een vochtige doek of dweil met laminaatreiniger.

Onderhoud tips voor uw laminaatvloer

  • Plak vilt onder zware meubels of gebruik vilten doppen. Dit voorkomt beschadiging als u uw meubels verschuift.
  • Leg in inloopmat bij de deuropening. Dit houd de meeste vuil al tegen

Als er na verloop van tijd toch kleine krasjes in de laminaatvloer ontstaan, kun je deze met een speciale stick opvullen.

Laminaat vloeren  zelf leggen

Van alle vloeren die je zelf kunt leggen is laminaat waarschijnlijk het makkelijkst om zelf als klus uit te voeren. Zeker met behulp van de kliksystemen die tegenwoordig veelvuldig gebruikt worden kunnen de vloerdelen makkelijk en op een snelle manier aan elkaar vast geklikt worden zonder dat hier lijm voor nodig is. Bij een eventuele verhuizing is vloer dan ook eenvoudig weer los te klikken en weer opnieuw te leggen.

Een laminaatvloer is een zwevend vloersysteem. Hierdoor kun je de vloer over diverse ondergronden leggen zoals een bestaande vloer of een ondervloer.

Door het zwevende karakter van een laminaatvloer kan deze zich beter aanpassen aan de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid waardoor opbollen van een vloer minder bij laminaat minder voorkomt dan b.v. bij een houten plankenvloer.

Je begint met een goede ondervloer

Zorg altijd dat de eerste plank echt recht ligt, dit is immers het vertrekpunt voor de rest van de vloer.

Voordelen van een laminaatvloer op een rijtje

  • Als u gaat verhuizen dan kunt u de laminaatvloer gewoon mee verhuizen naar de nieuwe woning.
  • Laminaat is door zijn harde toplaag zeer slijtvast.
  • Laminaatvloeren zijn geschikt voor vloerverwarming.
  • Goede prijs-kwaliteit verhouding.

Prijs- en kwaliteitverhouding laminaat vloeren

Een van belangrijke reden waarom mensen voor een laminaatvloer kiezen is zijn prijs-kwaliteitverhouding. Een laminaat is aanzienlijk minder kostbaar dan bijvoorbeeld een parketvloer. Daarnaast gaan laminaatvloeren zeer lang mee zonder dat ze een ingrijpende onderhoudsbeurt nodig hebben.

De vloer is zeer bepalend voor de sfeer die u in huis wilt uitstralen. Laat u dus goed informeren over de verschillende vloeren en bekijk de verschillende collecties in onze winkel. Laminaat van BT wonen is er in zeer veel verschillende kleuren, structuren en dessins. Dankzij geavanceerde druktechnieken is de toplaag van veel laminaatvloeren bijna niet meer te onderscheiden van een echte houten vloer. U kunt zelfs kiezen voor een toplaag met voelbare structuur. Wat uw woonstijl ook is, er altijd wel een passende laminaatvloer te vinden. Bezoek onze showroom voor een uitgebreid advies.

laminaatvloer
laminaat
trap met laminaat bekleed